news_exideprincipali

Korisni savjeti za održavanje Marine & Leisure akumulatora

Gennevilliers, Francuska – (Lipanj 2021.) – Exide Technologies (www.exidegroup.com), vodeći pružatelj rješenja za pohranu električne energije, pomaže kako potrošačima tako i trgovcima da maksimalno iskoriste Exide Marine & Leisure asortiman akumulatora sa savjetima za novu sezonu. To uključuje smjernice o odabiru akumulatora, punjenju, održavanju i načinu skladištenja akumulatora kako bi se maksimalno povećao životni vijek. 

Savjeti za održavanje Marine & Leisure akumulatora

• povremeno provjeravajte napon kako biste procijenili stanje napunjenosti 

• izbjegavajte iskre i osigurajte dobru ventilaciju tijekom i nakon punjenja 

• provjerite ima li oštećenja ili labavih spojeva – zategnite ako je potrebno kako biste spriječili gubitak napona 

• očistite stezaljke i priključke kako biste spriječili odvod struje 

• provjerite razinu elektrolita za potrošnju vode i dolijte po potrebi ( kiselinski akumulatori )

• obvezno odspojite akumulator u slučaju duljih razdoblja nekorištenja 

Exide Marine & Leisure akumulatori dizajnirani su za brodove, mobilne kućice / kampere i kamp prikolice, pa se često koriste sezonski ili povremeno. No akumulatori mogu izgubiti svoja svojstva ako nisu u upotrebi duže vrijeme. Dolazi do samo-pražnjenja svakog akumulatora ukoliko stoje i ne koriste se, što mu može trajno smanjiti životni vijek i sposobnost skladištenja energije. Pridržavanje dolje navedenih savjeta pomoći će vam održati akumulator u optimalnom stanju za upotrebu i produžiti njegov životni vijek. 

Preuzmite brigu o životnom vijeku svog akumulatora 

Kako akumulator ne bi izgubio svoja svojstva, preporučuje se da ga do kraja napunite prije nego što ga ostavite da miruje neko dulje vrijeme. Akumulatori nisu inertni materijal poput čelika ili plastike – imaju kemijske komponente koje se mijenjaju tijekom vremena, čak i kad se ne koriste. Ova se prirodna razgradnja može usporiti ili spriječiti periodičnim održavanjem. 

Uvijek provjerite da li je akumulator pravilno napunjen. Marine & Leisure akumulatori nisu dizajnirani za potpuno pražnjenje, a zapravo to smanjuje njihov vijek trajanja i sposobnost skladištenja energije. Da bi se to izbjeglo, ove akumulatore uvijek treba puniti kad napon padne ispod 12,5V. 

Kad se akumulator duboko isprazni, trebat će mu vanjski punjač za nadopunu energije. Samo solarni paneli ne mogu proizvesti dovoljno jaku struju da bi se akumulator nadopunio. Ponovna upotreba akumulatora koji su nedovoljno napunjeni smanjuje njihovu sposobnost skladištenja energije i životni vijek. Dobar protokol servisiranja odnosno punjenja akumulatora kombinira periodične provjere napona s upotrebom kvalitetnog i pouzdanog punjača koji može u potpunosti napuniti akumulator. Tzv. tender punjač za akumulator (eng. Battery Tender) može biti dobra alternativa tradicionalnom punjaču, jer osigurava da ne dođe do prekomjernog punjenja. 

Tijekom razdoblja kada se brod ili vozilo ne koristi, uvijek imajte na umu da isključite akumulator ili iskoristite sklopku za isključivanje ako je prisutna. To osigurava da električni uređaji ne nastave crpiti energiju kad nije potrebno, a posebno je važno ako vozilo ili plovilo neće biti u upotrebi dulje vrijeme. 

Dizajniran da poboljša kvalitetu korištenja plovila ili kampera 

Odabir servisnog akumulatora razlikuje se od odabira startnog akumulatora. Ne temelji se na samom vozilu ili plovilu, već na tome kako će se koristiti napajanje na brodu – koliko će se električne energije trošiti i koliko dugo ćete biti udaljeni od mjesta punjenja. Od vitalne je važnosti odabrati pravi akumulator za svoje potrebe. Nedostatak uskladištene energije u najboljem je slučaju nezgodan, no potencionalno i opasan po život u slučaju kad na brodu ostanete bez pristupa svojim navigacijskim i komunikacijskim sustavima. 

Jedinstvena prednost Exideovih servisnih i startno-servisnih akumulatora su njihove tehničke specifikacije i označavanje u Wh (wat-satima), a ne u tradicionalnim Ah (amper-satima). To vam značajno olakšava izračunavanje uobičajene dnevne upotrebe ugrađene električne opreme, a time i odabir pravih akumulatora za vaše potrebe za napajanjem. 

Exide kalkulator energije prikazuje ovaj postupak:

www.exidegroup.com/eu/en/battery-finder/leisure/boat

Pametne strategije upravljanja serijama akumulatora 

Akumulatore je najbolje držati u hladnom (0-25° C), suhom, dobro prozračenom okruženju bez mogućnosti iskrenja i mraza. Ako imate seriju akumulatora, upotrijebite prikladan sustav kao što je FIFO (prvi ulazi, prvi izlazi) kako biste sveli na minimum vrijeme koje bilo koji akumulator provodi na plovilu ili u vozilu. Važno je povremeno provjeravati napon, posebno za kiselinske akumulatore. 

Na samopražnjenje akumulatora utječe temperatura okoline. Što je prostor gdje se akumulatori nalaze topliji, brže je samopražnjenje i samim time češće je potrebno punjenje. S druge strane, konvencionalni olovni akumulatori osjetljivi su na temperature ispod nule, kad su duboko ispražnjeni. U tom se stanju elektrolit može smrznuti, uništavajući akumulator.

Iz tog razloga toplo se preporučuje da se konvencionalni olovni akumulatori s kiselinom u potpunosti napune prije stajanja tijekom zime. Exide AGM i GEL akumulatori nisu osjetljivi na smrzavanje, pa su isti dobra opcija ukoliko su prikladni za korištenje u vašem plovilu ili vozilu. 

Akumulatori u mirovanju trebaju biti čisti i to ne samo radi izgleda. Prašina, ulje i vlaga mogu se nakupiti na akumulatoru te stvoriti vodljivi sloj koji odvodi malu struju s pozitivnog pola na negativni. S vremenom to značajno pridonosi samopražnjenju, smanjujući snagu akumulatora. Održavanje poklopca akumulatora čistim pomaže smanjiti ovaj negativni učinak. 

Exide ima odličnu reputaciju zbog širokog programa Marine & Leisure akumulatora. Kao proizvođač akumulatora za tvorničku ugradnju, Exide također isporučuje visokokvalitetne akumulatore u post-prodaji za potrebe korisnika. Exide-ov Marine & Leisure asortiman obuhvaća Exide Start, Start AGM, Dual, Dual AGM, Dual EFB, Equipment, Equipment AGM, Equipment GEL i Equipment Li-Ion. Asortiman uključuje proizvode koji su odobreni od strane DNV•GL, neovisnog akreditiranog internacionalnog registra i klasifikatora, najvažnijeg certifikata dostupnog za proizvode namjenjene plovilima.

 Obavijest o zaštitnom znaku 

Exide, Centra, Deta, Sonnak, Fulmen i Tudor registrirani su zaštitni znakovi tvrtke Exide Technologies. Ostali zaštitni znaci vlasništvo su njihovih vlasnika. 

O Exide Technologies: 

Exide Technologies, sa sjedištem u blizini Pariza u Francuskoj, vodeći je dobavljač naprednih rješenja za pohranu energije za automobilsko i industrijsko tržište. Dizajnira, proizvodi i stavlja na tržište akumulatore i baterije s postojećim tehnologijama te tehnologijama nove generacije, koje se koriste u širokom spektru primjena, od automobilske i ‘off-road’ do industrijskih baterija za viličare i industrijske strojeve, stacionarnih baterija, te baterija za primjenu u sustavima željeznica i obrane. Exide Technologies opslužuje svjetska tržišta vrhunskim tehnologijama baterija, znanjem i uslugama s dodanom vrijednosti pod mnogim poznatim brandovima. Kao izvorni proizvođač baterija i akumulatora za tvorničku ugradnju vodećih proizvođača automobila i industrijske opreme, Exide Technologies sudjelovao je u mnogim značajnim revolucionarnim razvojima u pohrani energije koji omogućavaju inovacije na svim tržištima. S dva centra za istraživanje i razvoj, devet proizvodnih pogona i tri pogona za recikliranje u Europi, Exide se zalaže za visokokvalitetni inženjering, proizvodnju i recikliranje te nastavlja napajati svijet najučinkovitijim energetskim rješenjima i pomažući korisnicima da povećaju produktivnost i izvedbu. U fiskalnoj 2020. godini Exide je ostvario promet od 1,4 milijarde EUR. 

Share this post